A két fogalom hasonló, de lényeges különbség választja el őket. Személyes történetem leírásakor mindkét eljárás szóba fog kerülni, ezért gondoltam úgy, hogy jobb előre tisztázni ezeket. A félreértések szemléltetésére álljon itt egy meg nem nevezett fórum meg nem nevezett hozzászólójának gondolata:

Én is voltam sinus pilonidalisszal egynapos sebészeten, ahol nyitott sebtisztítást végzett az orvos. Rá fél évre megint ki kellett tisztíttatnom, mert nem javult. Baromság az egész egynapos, hiszen vissza kell járni folyton.

Egynapos sebészet

Először is, attól hogy egy nap alatt végzett vele az orvos, még nem egynapos a sebészeti beavatkozás. Egynapos sebészet "szolgáltatásait" akkor vesszük igénybe, ha

      • Olyan sebészeti centrumba megyünk, ami 'Egynapos Sebészet'-ként hirdeti magát;
      • A sebésszel előzetes konzultáción veszünk részt, majd egy jól felszerelt műtőben, felkészült műtős team közreműködésével végrehajtják rajtunk az operációt (nagyrészt altatásban);
      • Utána hosszabb-rövidebb ideig ún. kórházi ellátásra szorulunk (segítség az étkezésben, gyógyszeradagolás, folyamatos állapotellenőrzés stb.), ami után esetleg még aznap elhagyhatjuk a kórházat.

Ambuláns sebészet

A beavatkozás ambuláns, ha előzetes vizsgálatok és különösebb előkészületek nem szükségesek hozzá. Az orvos egy szakrendelőben elvégezheti az operációt (bizonyos feltételek megléte esetén) és nincs szükség kórházi ellátásra, az utólagos kezelés otthon is elvégezhető.

Ebből a teljesség igénye nélkül készített kis összehasonlításból szerintem rögtön észrevehető, hogy a fent idézett meg nem nevezett hozzászóló az általa egynaposnak nevezett helyett ambuláns sebészeti beavatkozáson esett át. És amíg így tesz, addig a betegsége sem fog megszűnni soha!!! De erről később...

Sinusblogger

Címkék: blog betegség egészség egynapos sebészet sinus pilonidalis ambuláns sebészet sinusblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://sinuspilonidalis.blog.hu/api/trackback/id/tr625506494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása