Mi is ez a betegség?

A betegség a farpofák között, a keresztcsont-farokcsont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók, a bőr felé kitört apró váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg felülfertőződése nem okoz tályogot, általában fájdalmatlan, de okozhat kifejezett panaszokat is. A kórság gyakran bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért felülfertőzött formában, gennygyülemként (ún. abscessus pilonidalis) kerül első alkalommal orvos szeme elé.

A betegség elsősorban 20-30-as éveikben járó, "szőrös típusú" férfiakat, ritkábban fiatal nőket érint. Kialakulásában a farpofák között, nyomásnak kitett helyen a szőrtüszők fejlődési problémáját feltételezzük. Az ülő életmód, helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik.

Tünetek:

A visszamaradt váladék észrevétlenül, apró sipolyok formájában a bőrben utat talál, ekkor alkalomszerűen minimális savós, gennyes váladék szennyezheti az alsóneműt. Gyakoribb azonban, hogy a bőr alatti gyülem befertőződik, és a farpofák között napok alatt rendkívül fájdalmas, feszítő tályog formájában mutatkozik. Első alkalommal ezen formában kerül legtöbbször orvoshoz a páciens." (Forrás: Kardirex)

A sebész szerint, akinél voltam, a farpofák kifejlődésekor néhány embernél (mint én) a befelé forduló bőr tovább nő lefelé, és a szőrtüszők (rendeltetésük szerint) tovább termelik a faggyút és a szőrt.

Címkék: blog betegség egészség sipoly sinus pilonidalis sinusblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://sinuspilonidalis.blog.hu/api/trackback/id/tr535501505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása